Boomstronken verwijderen zonder nevenschade
Bomen die dicht aan de openbare weg staan vormen vaak een uitdaging als deze moeten worden verwijderd. Als de boom eenmaal gerooid is, is het de beurt aan de boomstronk om plaats te maken.
Bomen wortelen diep of breed. In sommige gevallen kunnen boomwortels wel meer dan 10 meter lang worden. U begrijpt dus dat we een boomstronk niet zomaar met een graafmachine even uit de grond kunnen trekken, want dan hebben we de poppen aan het dansen. Bovendien is dit bij wet verboden.
KLIC-melding verplicht
Als we dieper dan 40 cm moeten graven, zijn we verplicht om een KLIC-melding doen bij het kadaster van de desbetreffende gemeente waar we werkzaam zijn. Als de KLIC of graafmelding is gedaan, ontvangen we van het kadaster voldoende gegevens waarop te zien waar de diverse kabels en leidingen liggen (KLIC staat voor Kabels Leidingen Informatie Centrum).
Met de kennis van de infrastructuur kunnen we veilig de boomstronk uitgraven of wegfrezen met een stobbenfrees. De meeste boomwortels die aan de boomstronk vastzitten, zagen we los van de stronk. De wortelrestanten kunnen over het algemeen probleemloos ondergronds blijven.
Een boomstronk die is verwijderd, laat in sommige gevallen een groot en diep gat achter. Ook bestrating kan door de werkzaamheden overhoopliggen. Op verzoek regelt Gijs Slaats dat het gat weer wordt gevuld met tuinaarde en dat de klinkers weer op hun plek komen te liggen. We ruimen in ieder geval altijd de boomstronk, losse wortels en het zaagsel keurig op.